Hvad er fjernvarme?
Fjernvarme er varme produceret udenfor dit hjem, som et led i kollektiv forsyning. Fjernvarme laves centralt, og sendes ud til bygninger via rør under jorden. På den måde undgår man at have gasfyr eller varmepumper på hver matrikel. For os i Forsyning Danmark, betyder det, at vi laver fjernvarme af energien fra sol, vind og lokalproduceret halmstrå. Vi producerer varmen langt væk fra boliger, skoler og gågader.
Vi syntes, at fjernvarme skal være så ligetil som muligt uden bekymringer om: Skiftende priser, varierende vejrudsigter eller komplicerede skelregler.
Hvad er en fjernvarmeunit?
En fjernvarmeunit er den kasse, der forbinder varmen i din bolig med fjernvarmenettet i dit nabolag. Moderne fjernvarmeunits er en anelse mindre end de mindste gasfyr. På fjernvarmeunitten kan man både styre fremløbstemperatur og flowhastighed, såvel som natsænkning, sommerluk og feriefunktioner.
Forsyning Danmarks fjernvarmeunits kommunikerer automatisk med os. Det betyder, at forbruget løbende kan fjernaflæses, så du aldrig behøver at registrere det. Vi kan derfor styre varmen, aflæse nøgletal og justere varmekurver digitalt.
Hvorfor er fjernvarme bedre end gas?
Mange steder er fjernvarme lavet med gas, og derfor er fordelene ved individuelle naturgasfyr begrænsede til de stordriftsfordele, som de dygtige maskinmestre kan skabe. I Forsyning Danmark varmer vi med sol og vind, og er derfor helt uafhængige af uforudsigelige gaspriser og den forurening, der kommer, når man brænder bio- og naturgas af.
Skal jeg betale for at komme på?
Du skal ikke betale for at komme på. Vi sørger for installation og drift. Til gengæld betaler du 399,-/md i abonnement. Vi ejer den fjernvarmeunit, der bliver installeret i dit hus. Vi sørger for service og vedligeholdelse af den, for at sikre, at hele systemet i dit nabolag kører optimalt – til gavn for både dig, dine naboer og jeres økonomi.
Hvis du vælger først at takke nej, og senere ombestemmer dig, så er det gratis at komme på, så længe vi graver på din vej. Hvis du derimod venter med at tilslutte dig, indtil efter vi har asfalteret, så risikerer du at blive opkrævet et gebyr, for at få tilsluttet din bolig. Prisen vil afhænge af kapaciteten og konstruktionen i vejen.
Hvorfor er jeres fjernvarme bedre end andres?
Vi syntes fjernvarme er bedst, når den er forudsigelig, usynlig og bæredygtig. Derfor har vi altid lange leverandøraftaler, hvor prisen er kendt i så lang tid som muligt. Vores fjernvarme produceres lokalt, så vi ikke skal spilde energi på at transportere den på tværs af adskillige kommunegrænser. Samtidig undgår vi at bruge gas, træpiller eller flis, der skal transporteres gennem lokalområdet fra en fjern destination.
Jeg har varmepumpe nu, kan jeg komme på senere?
Hvis vi først har lagt fjernvarme ude i vejen, kan du altid tilslutte dig, og så længe vi stadig graver på din vej, kan du nå at tilslutte dig gratis. Hvis du derimod venter med at tilslutte dig, indtil efter vi har asfalteret, så risikerer du at blive opkrævet et gebyr, for at få tilsluttet din bolig. Prisen vil afhænge af kapaciteten og konstruktionen i vejen.
Hvis jeg får fjernvarme, skal jeg så skifte alle mine radiatorer ud?
Nej. Hvis dit varmesystem og radiatorer virker fint nu, skal du ikke gøre noget. Hvis du derimod ikke kan få nok varme på med dit nuværende gasfyr, er det en god idé at få en VVS’er eller energirådgiver til at gennemgå dit system – uanset om du ønsker fjernvarme eller beholder din nuværende varmekilde. Forsyning Danmarks fjernvarmeunits kan tilpasses alle typer vandbårne varmesystemer. I langt de fleste tilfælde er det dog ikke nødvendigt med en tilpasning, da systemerne passer fint sammen på forhånd.
Hvis jeg siger ja, skal jeg så have et solanlæg i min have?
Nej. Produktionen af varme foregår et centralt sted, som er fælles for dig og dine naboer. Herfra sendes varmen til dit og dine naboers hus gennem isolerede rør i jorden.
Hvad sker der hvis jeg sælger mit hus?
Abonnementsaftalen er personlig. Den nye husejer kan naturligvis lave en ny aftale og overtage installationen. En lavere varmeregning vil normalt forøge værdien af huset.
Hvad sker der med mit gamle gasfyr?
Det bortskaffer vi som en del af fjernvarmeaftalen. Hvis du foretrækker at gøre det selv, er du selvfølgelig velkommen til at gøre det.
Kan jeg opsige abonnementsaftalen?
Ja, det kan du efter seks måneder.
Hvad sker der, hvis jeg opsiger min abonnementsaftale?
Så kommer vi og fjerner fjernvarmeuniten i dit hus. Vi sikrer selvfølgelig, i samarbejde med dig, at du har fået etableret en alternativ varmekilde, inden vi afbryder fjernvarmen.
Hvordan viser jeg min interesse?
Du skriver dig op her, og tilkendegiver dermed, at du er interesseret
Hvor lang tid går der, inden der kommer fjernvarme?
Vi kan ikke sige præcist hvor lang tid der går, førend der er fjernvarme i din vej. Vi sigter dog efter at kunne nå alle tilslutninger inden for mellem 18-24 måneder.
Hvad er den videre proces?
Du kan hjælpe med at få fjernvarme hurtigere frem til jer. Det kan du gøre ved at tale med din nabo, din grundejerforening eller din lokale forening om at få fjernvarme. På den måde kan du være med til at sikre høj tilslutning. Der skal være mindst 75% tilslutning i dit nabolag. De områder med højest tilslutningsprocent vil få fjernvarme først.
Hvor langt er vi?
Forsyning Danmark er i dialog med en række kommuner om at producere lokal fjernvarme hos dem. En del af processen er at få projektgodkendt udrulningen i den enkelte kommune. Når vi har fået godkendelsen, vender vi tilbage til dig og dine naboer.
Kan jeg selv gøre mere for at få fjernvarme hurtigere?
Ja, du kan tilmelde dig som ambassadør. Læs mere om det her:
Har du andre spørgsmål?
Skriv til os via nedenstående formular, så vender vi tilbage hurtigst muligt